Bonaire

Alles over de ultieme droomvakantie op Bonaire
WTC Last Minutes zonvakanties

Geschiedenis van Bonaire

Geschiedenis Bonaire | Bonaire Feiten en Cijfers | Flora en Fauna Bonaire | Weer en Klimaat

In tegenstelling tot de meeste andere eilanden die deel uitmaken van de Antillen gaat de geschiedenis van Bonaire slechts ruim duizend jaar terug. Op zich is dit opmerkelijk in vergelijking tot de andere eilanden maar het zegt niet dat er in deze duizend jaar niet veel is gebeurd op dit mooie tropische eiland.

De Antillen is een verzamelnaam van alle eilanden rond de Caribische zee met uitzondering van de Bahama’s. Er is verder een verdeling te maken tussen de grote Antillen die bestaan uit Cuba, Hispaniola en Puerto Rico en de Kleine Antillen waar dus de Bonaire geschiedenis bij thuis hoort. Deze laatste eilandengroep omvat alle andere 37 eilanden en is weer onder te verdelen in de bovenwindse eilanden en de benedenwindse eilanden waar ook de ABC eilanden van Aruba, Bonaire en Curaçao onder vallen. In tegenstelling tot Curaçao is de geschiedenis van Bonaire en Aruba pas ongeveer in het jaar duizend van onze jaartelling begonnen met de komst van de Caiquetio Indianen. Zelfs vandaag de dag zijn hier nog rotstekeningen van te vinden in de buurt van Onima aan de oostkust. Voor vijfhonderd jaar hielden deze Indianen zich voornamelijk bezig met landbouw tot in 1499 de Spanjaarden als eerste Europeanen voet aan wal zetten en het eiland in beslag namen. Hoewel de naam aanvankelijk anders was, was deze gebeurtenis het begin van het ontstaan van Bonaire. Omdat er geen goud te vinden was en Bonaire en Aruba en Curaçao en de eilanden ongeschikt waren voor landbouw werden de aanwezige Indianen afgevoerd om als slaven te werken en was de kans van een Spaanse kolonie op Bonaire verleden tijd.

De Nederlandse handelsbelangen van de West Indische Compagnie waren in de eerste helft van de zeventiende eeuw zo groot dat als vergelding op het veroveren van Sint Maarten door de Spanjaarden, de ABC eilanden werden aangevallen en ingenomen. In 1634 werd Curaçao ingenomen en in 1636 vielen Aruba en Bonaire in Nederlandse handen en begon de Nederlandse geschiedenis van Bonaire. Al snel werd Curaçao het centrum van de slavenhandel en Bonaire werd voornamelijk als plantage gebruikt en voor de zout winning. De slavenhuisjes bij de zoutpannen waar in het verleden van Bonaire de slaven woonden zijn nog altijd te zien in het zuiden van Bonaire. Om de greep op Bonaire te verstevigen werd in 1639 Fort Oranje gebouwd dat vier kanonnen bevatte en tot 1837 dienst heeft gedaan en zich nu nog in het centrum van Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire bevindt. Omdat de Nederlanders in Bonaire geschiedenis bleven schrijven werd het fort nadat het buiten gebruik gesteld werd door verschillende overheidsinstanties gebruikt. De geschiedenis van Bonaire die door de Nederlanders geschreven werd had twee onderbrekingen tijdens de tijd van Napoleon toen de Engelsen tussen 1800 en 1803 en tussen 807 en 1916 bezit namen en de ABC eilanden pas na het Engels Nederlandse verdrag van 1814 definitief terug gaven. De Britse periode was bracht veel handelaren naar Bonaire en was ook het moment dat voor het eerst in het ontstaan Bonaire de grondvesten gelegd kreeg voor de huidige hoofdstad Kralendijk.

Tussen 1816 en 1868 bleef Bonaire een overheidsplantage en met de afschaffing van de slavernij in 1862 werden ongeveer 750 slaven in vrijheid gesteld onder de belofte dat ze voor de overheid zouden werken. Met de privatisering van de zoutpannen in 1867 werd de bevolking afhankelijk van twee bedrijven en het Bonaire verleden laat optekenen dat dit voor veel mensen betekende dat zij naar Aruba en Curaçao moesten vertrekken om aan de kost te komen. Tijdens de tweede wereldoorlog stond Bonaire onder bescherming van de Britse en Amerikaanse troepen. Het zijn de Amerikanen geweest die in dit deel van de geschiedenis van Bonaire het vliegveld Bonaire hebben aangelegd als vliegbasis. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland werden veel Duitse en Nederlandse krijgsgevangen Nazi’s in een concentratie kamp gevangen gehouden. Na de oorlog werd het vliegveld omgebouwd tot burger vliegveld en werd het concentratie kamp omgebouwd tot het eerste hotel van Bonaire. Dat in het verleden van Bonaire het Divi Flamingo hotel een concentratie kamp en het Flamingo Airport een vliegbasis was, heeft wel de weg vrijgemaakt voor het feit dat het toerisme nu een van de belangrijkste pijlers van de economie is op Bonaire. In de geschiedenis van Bonaire is het eiland altijd deel geweest van de ABC eilanden die de Nederlandse Antillen vormden met het landsbestuur in Willemstad op Curaçao. In het referendum op 10 oktober 2010 sprak een meerderheid van de bevolking de voorkeur uit voor de status van ‘bijzondere gemeente’ in het koningrijk der Nederlanden. De Bonaire geschiedenis is daarmee een nieuw hoofdstuk ingegaan waarbij Bonaire zelfbestuur heeft als een gemeente. Het bijzondere is dat Bonaire geen deel uit maakt van het Schengen gebied en de munteenheid de Amerikaanse dollar is. De bevolking spreekt Nederlands dat samen met Papiaments de officiële talen zijn en sinds het ontstaan van Bonaire gesproken worden.