Bonaire

Alles over de ultieme droomvakantie op Bonaire
WTC Last Minutes zonvakanties

Flora en Fauna op Bonaire

Geschiedenis Bonaire | Bonaire Feiten en Cijfers | Flora en Fauna Bonaire | Weer en Klimaat

Iedereen die een tropisch vakantie oord bezoekt zal een weelderigheid aan bomen planten en dieren aantreffen die u alleen in de tropen zou verwachten. De flora en fauna op Bonaire heeft zeker veel met de tropen te maken maar is toch niet zo weelderig als u wellicht zou verwachten. Toch is er voor natuurliefhebbers genoeg te beleven op dit mooie eiland in de Caraïben.

Iedereen die op Bonaire flora en fauna wil bewonderen is op het juiste adres bij dit bijzondere stukje Nederland in de Caribische zee. Zoals het met veel eilanden gaat heeft de natuur zich op een geheel eigen wijze ontwikkeld, hierdoor is de variatie in de natuur een heel stuk minder als op het vaste land. Het zal opvallen dat van veel dieren en planten slechts één of enkele soorten voorkomen en hierdoor lijkt het een beetje beperkt maar dat is het toch niet. U zult op Bonaire flora tegen komen die een sterke verwachtschap heeft aan de soorten die in Zuid Amerika voorkomen. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk omdat de afstand tot Zuid Amerika slechts ongeveer honderd kilometer is. De flora op Bonaire bestaat uit een veelheid aan bomen en planten waarbij ook veel struiken voorkomen die de grond bedekken. Deze begroeiing biedt een thuis aan veel uiteenlopende dieren die beschutting vinden tegen de tropische hitte en bescherming tegen hun natuurlijke vijanden. Opvallend is dat de flora en fauna op Bonaire niet zo rijk is als met wellicht zou verwachten. Dit heeft te maken met de invloed die de mens en dan voornamelijk de Europeanen hebben gehad op de natuur.

De Indianen die de eerste bewoners waren leefden voornamelijk van wat de natuur opleverde en visten daarnaast een beetje. De Spanjaarden zagen geen heil in het eiland omdat het volgens hun niet geschikt was voor landbouw. De Nederlanders daarentegen hebben op Bonaire de flora bijna de genadeslag toegebracht door grote stukken land geschikt te maken voor het planten van maïs en suikerriet. Daarnaast werd ook op grote schaal hout gekapt om houtskool te maken voor met name Curaçao. De fauna op Bonaire werd bijna vakkundig opgebracht door de introductie van geiten die veel schade toebrachten aan de flora en de inheemse dieren van hun voedselbron beroofden. Toch hebben de dieren zich goed herpakt en ook de flora is zich aan het herstellen. De flora en fauna op Bonaire zijn er hier vooral bij gebaat dat grote delen van Bonaire nu beschermde gebieden zijn. Dit geldt vooral voor het hele noordelijke deel van Bonaire dat nu het Washington Slagbaai Nationaal Park vormt. In dit park waarin u ook een safari kunt rijden komt u veel tropische dieren tegen en kunt u zelfs de alleen op Bonaire voorkomende geelkop papagaai Lora tegen komen. De fauna op Bonaire onderscheid zich verder door de aanwezigheid van veel soorten hagedissen en leguanen maar ook veel vleermuizen die in de vele grotten huizen. De flora en fauna op Bonaire is niet alleen tot het noordelijke nationale park beperkt want ook in andere delen van Bonaire is er voldoende natuurschoon te vinden.

Net als het Slagbaai nationaal park zijn ook het Gotomeer, het Lac, het Pekelmeer en Klein Bonaire beschermt volgens het Ramsar conventie. Deze internationale conventie is een internationale overeenkomst voor de bescherming van watergebieden en dat op Bonaire flora en fauna is beschermd zegt veel over de uitzonderlijke kwaliteit en schoonheid van het eiland. Het Bonaire Nationaal Marine Park is daarnaast bij de oprichting gesteund door het Wereld Natuur Fonds en draait nu geheel zelfstandig. Klein Bonaire is gered uit de handen van project ontwikkelaars en dit kleine eilandje voor de kust van Kralendijk is nu een reservaat voor zeeschildpadden en enkele flamingo’s terwijl de fauna op Bonaire vooral bekend is vanwege de uitzonderlijk mooie koraal riffen. Het Lac is een lagune met echte mangrove bossen waar veel vogels broeden en ook de groene zeeschildpad een thuis heeft gevonden. Flora op Bonaire komt vrijwel niet voor in het Pekelmeer omdat dit hoofdzakelijk voor de zoutwinning wordt gebruikt. Toch heeft deze industrie een bijzondere bijkomstigheid, het vormt een ideale leefomgeving voor de flamingo die steeds meer andere leefgebieden ter wereld verloren hebben zien gaan. De flora en fauna op Bonaire die het pekelmeer biedt zorgt er voor dat het de belangrijkste broedplaats is voor de flamingo in het zuidelijk Caribische gebied met tussen de 2000 en 7000 flamingo’s. De enorme diversiteit in de flora en de fauna mag dan wel niet in verhouding staan tot de diversiteit in andere tropische gebieden, toch heeft Bonaire flora en fauna van een dusdanige schoonheid en unieke kwaliteit dat u het niet mag missen.